Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 22 februari 2021

Meer Súdwest-Fryslân naar Den Haag.

Súdwest-Fryslân moet beter worden vertegenwoordigd in Den Haag. Dit vindt Marieke Vellinga-Beemsterboer, fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân én kandidaat voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. “Nog steeds zien we dat veel kandidaten voor de Tweede kamer uit Amsterdam of Den Haag komen, en maar weinig uit de regio. De kandidaten die wel uit de regio komen worden vaak snel de “Haagse bubbel” in gezogen en het lukt lang niet altijd om het verhaal uit de regio luid en duidelijk te laten horen”.

Van alle kandidaten bij de komende verkiezingen komen er maar 23 uit Friesland. Ter vergelijking: uit Zuid-Holland komen 180 kandidaten en ook een relatief kleine provincie als Utrecht heeft meer dan 60 kandidaten. “Ik vind dat niet kloppen. Friezen zijn op deze manier niet goed vertegenwoordigd.”

“Súdwest-Fryslân is een grote gemeente en verdient een duidelijke stem in Den Haag. Bovendien zouden regionale kandidaten samen een vuist moeten maken. Ik vind dat Kamerleden daar niet alleen zitten namens hun partij maar ook namens de plek waar je vandaan komt. Het zou goed zijn als Friese Kamerleden van verschillende partijen samenwerken om dingen voor de regio voor elkaar te krijgen.”

Vellinga-Beemsterboer wil zich in de Tweede Kamer onder andere inzetten voor goed onderwijs. Ook daar is het belangrijk dat er ook vanuit de regio wordt gedacht. “Goed onderwijs geeft je de kans je dromen na te jagen en je talenten te benutten. Maar dat wordt moeilijker als de school die het beste bij jou past onbereikbaar is omdat de bus niet vaak genoeg rijdt en het te ver is om te fietsen.”

Vellinga-Beemsterboer is 34 jaar heeft eerder in de Provinciale Staten van Friesland gezeten. Zij zit sinds 2016 in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân en is daar fractievoorzitter. “Mijn ervaring in de lokale politiek wil ik meenemen naar Den Haag. Als gemeenteraadslid vind ik het belangrijk dat de inwoners van onze gemeente centraal staan in alle beslissingen. Dat zou in Den Haag ook zo moeten zijn”.

In het dagelijks leven werkt Vellinga-Beemsterboer bij stichting Lezen en Schrijven en adviseert zij organisaties over de aanpak van laaggeletterdheid bij volwassenen. Zij woont samen met man en kinderen in Boazum. Vellinga-Beemsterboer staat op plek 45 van de kieslijst van D66.